čtvrtek 16. května 2013

EUROPA - Poštovní dopravní prostředky

Pro letošní rok vyhlásila PostEurop - asociace veřejných evropských poštovních operátorů společným tématem emise EUROPA - poštovní dopravní prostředek. Dne 2. května 2013 vydalo Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky poštovní známku zobrazující jeden ze symbolů československé  pošty, poštovní balíkový vůz.

carte maximum
známka Pofis 762 - EUROPA Poštovní dopravní prostředky
denní razítko s erbem Nového Města pražského, Praha 1, 2.5.2013
vytvořil Martin Hlavatý

Jeho model značky IV typově vycházel z jednospřežního nákladního vozu rakouské poštovní správy a stejně jako rakouský byl zpravidla tažen jednou koňskou silou a československá pošta pomocí něj doručovala balíkové zásilky adresované jak firmám, tak domácnostem. Vzhledem k pomalu postupující motorizaci patřil mezi poštovní dopravní prostředky ještě na počátku 60. let 20. století.

carte maximum
známka Pofis 762 - EUROPA Poštovní dopravní prostředky
denní razítko s erbem Nového Města pražského, Praha 1, 2.5.2013
vytvořil Martin Hlavatý

Poštovní balíkový vůz disponoval zamykatelným nákladním prostorem skříně o rozměrech 3 metry krychlové. Pro přepravu balíků se využívala též střecha vozu opatřena zábradlím. Nosnost vozu byla jedna tuna. Bezpečnost jízdy za tmy byla zajištěna jednou, později dvěma svítilnami umístěnými na bocích a v horní části skříně za sedadlem vozky.
Původní prvorepublikový vůz značky IV, ale i několik dalších modelů balíkových vozů téhož období, se nachází v expozici Poštovního muzea ve Vyšším Brodě, proto je v plánu vytvořit maxikartu i s denním razítkem tamní pošty, případně s razítkem s motivem Vyšebrodského kláštera, které bude v provozu od 29. května 2013.
PK
zdroj: cpost.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...