pátek 5. dubna 2013

Nejkrásnější poštovní známka roku 2012

V březnovém čísle časopisu Filatelie vyšel výsledek 20. ankety České pošty, Magazínu Práva a časopisu Filatelie o nejkrásnější českou poštovní známku roku 2012. Letošní ankety se zúčastnilo 8165 čtenářů Filatelie a Práva. Nejvíce hlasů obdržel aršík  800 let od vyhlášení Zlaté buly sicilské králem Fridrichem II. od výtvarníků Oldřicha Kulhánka a Miloše Ondráčka. Vítězný aršík získal v anketě 1704 hlasů. 



K vyhlášení výsledků ankety připravila Česká pošta, s.p. příležitostné poštovní razítko s postiliónem, které se používá ve dnech 28. 3. až 5.4. na hlavní poště v Praze.


Tuto příležitost si jistě nenechalo ujít mnoho filatelistů a někteří maximafilatelisté. Výše vyobrazuji maxikartu, kterou u této příležitosti vytvořil kolega Martin Hlavatý.


Druhé místo obsadil Kupeckého Autoportrét s rodinou v ryteckém přepisu od Martina Srba s počtem 1486 hlasů.


Třetí místo v anketě o nejkrásnější českou poštovní známku roku 2012 obsadila známka ke 100. výročí korunovace sochy Panny Marie, opět z dílny výtvarníků O. Kulhánka a M. Ondráčka, pro níž hlasovalo 571 účastníků ankety.



4. místo: Krása orchidejí (zn.č. 733), 5. místo: Poštovní muzeum Vyšší Brod, 6. místo: Baťův kanál, 7. místo: Kamil Lhoták-Dívka s dlouhými vlasy, 8. místo: Krása orchidejí (zn.č. 732), 9. místo: 100 let českého skautingu. Osobně jsem fandil Kupkovým Radostem života, které by jako celek bývaly mohly úspěšně konkurovat známkám umístěným na předních pozicích. Známky z aršíku nakonec obsadily 10. (zn.č. 747) a 14. místo (zn.č. 748).


První místo v Anketě o nejkrásnější poštovní razítko roku 2012 obsadilo tradiční příležitostné razítko vánoční pošty z Božího Daru, tentokrát s námětem Ježíška s holubicí ve výtvarném návrhu Marie Svobodové.


PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...