středa 23. ledna 2013

Tradice české známkové tvorby-Ivan Strnad

Nezvykle, v neděli 20. ledna 2013, byla vydána poštovní známka Tradice české známkové tvorby, která v tomto roce připomíná dalšího významného tvůrce poštovních známek - Ivana Strnada. Na známce je jeho portrét, vlevo je část motivu z celiny z roku 1975 k 50. výročí zahájení automatického telefonního provozu v ČSSR, v pravé části známky je ženský akt ze známky 30 haléřů Intersputnik z roku 1974. Na kuponu je kresba hlavy z původního návrhu známky 1 Kčs ze série Výzkum vesmíru z roku 1977.

carte maximum
známka Pofis 754 - Tradice české známkové tvorby-Ivan Strnad
denní razítko známková tvorba, Praha 1, 21.1.2013
vytvořil Josef Fronc

Ivan Strnad, český grafik, ilustrátor a pedagog, se narodil v Praze 3. dubna 1926 a zemřel 28. prosince 2004. V roce 1951 absolvoval ve speciálce užité a propagační grafiky prof. Antonína Strnadela studium VŠUP v Praze, kde se později stal docentem. Byl členem Sdružení českých umělců Hollar a Grafis. Ve známkové tvorbě se držel zejména politické tématiky, významných společenských událostí, kosmosu a sportu. Za svůj život vytvořil řadu československých poštovních známek, bankovek, pamětních mincí a medailí, plakátů, ilustrací knížek. Zejména za výtvarné návrhy poštovních známek získal mnohá ocenění. Za všechny jeho realizace na poli známkové tvorby vzpomeňme na poštovní známky z emise Výzkum vesmíru z roku 1977. Níže s portrétem A. A. Leonova a J. A. Gagarina.


carte maximum
známka Pofis 2278 - Výzkum vesmíru Alexej Archipovič Leonov
příležitostné poštovní razítko Světová výstava poštovních známek Praga-
Den námětové filatelie, Praha, 11.9.1978

Poslední známkou, na níž se Ivan Strnad výtvarně podílel, byla emise Mistrovství světa ve fotbale USA 1994.


carte maximum
známka Pofis 2277 - Výzkum vesmíru Jurij Alexejevič Gagarin
příležitostné poštovní razítko Světová výstava poštovních známek Praga-
Den námětové filatelie, 
Praha, 11.9.1978

Maxikaret s portrétem Ivana Strnada se ujal Josef Fronc, který vytvořil hned dvě varianty ke známce, a to s razítkem známková tvorba a s razítkem s erbem Nového Města pražského. Datum v razítku připomíná den, kdy na hlavní poště Praha 1 proběhla další z řady pěkných minivýstavek, pořádaných Odborem známkové tvorby České pošty, s.p. Na závěr přináším z výstavky několik fotografií výtvarných návrhů a rozkreseb ke známkám, razítkům dne vydání, FDC (Lidová architektura-Bušanovice, Tradice české známkové tvorby-Ivan Strnad) a dopisnici k MS v biatlonu 2013.









Zajímavý článek o Ivanu Strnadovi vyšel ve Zpravodaji Společnosti sběratelů československých známek (č. 2/2011), v Merkur Revue (č. 4/2011) nebo ve volně dostupném čísle 24/1972 časopisu Filatelie.

 PK
zdroj: ctu.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...