středa 2. ledna 2013

Jak nerozmazat razítko

Když jsem předloni potkal Martina Hlavatého na výstavě Miloše Ondráčka v Jilemnici, zaujal mne způsob, jakým "přepravuje" právě zhotovené maxikarty z akcí domů. Jedna z nevýhod našeho koníčku, je přítomnost otisku razítka na často nesavé obrazové straně pohlednice, což mnohdy způsobuje nenávratnou škodu v podobě rozmazaného razítka. Každý z nás, který si někdy zkusil maxikartu vytvořit, se tak zákonitě musel potýkat s tím, jak při přepravě svůj exemplář uchovat v dobrém stavu. Někteří své výtvory  uchovávají ve speciálním papíru, já používám obyčejný blok, do kterého jednu po druhé vkládám.

blok ze sortimentu  Papíren Brno a.s., zdroj: papirnybrno.cz
Tyto metody pochopitelně nezabrání bezprostřednímu styku "hotové" analogické pohlednice s papírem. V lepším případě otisk razítka končí i na přilehlém materiálu, v horším případě může dojít k odsátí razítka (stává se to u lamino pohlednic) nebo jeho rozmazání. I Martin řešil tento problém a zdá se, že ho vyřešil. Níže Vám přináším prezentaci jeho "zlepšováku" tak, jak ho vyrobil a pro nás popsal.

Jak sobě nerozmazati razítko.

Způsobů, jak získat razítko na svou CM je mnoho. Stejně mnoho je i způsobů, jak pracně získanou pohlednici, opatřenou přesně vycentrovanou známkou, nenávratně zničit. Dovolil bych si předat své zkušenosti z ochrany vytvořených CM před rozmazáním "čerstvého" razítka. Známe to všichni. Přijedeme do místa, kde se koná akce s příležitostným razítkem. Necháme si otisknout razítko, svůj úlovek uložíme, krátce poklábosíme s kolegy a již se těšíme na domácí zpracování maxikarty do seznamu, svého katalogu či albového listu nebo jen na pouhé pochlubení se rodině s dalším úlovkem. Po jeho vyjmutí nám však poklesne brada, neboť ono razítko, ze 120 kilometrů vzdálené akce, se nám jaksi otřelo o krycí papír a vytvořilo za sebou ohon, jak za zářící kometou.
Po několika pokusech s výsledkem "tudy cesta nevede", jsem si zhotovil přepravní krabičky s rámečky, které zabraňují kontaktu razítka s ostatními uloženými CM.



Výhodou uložení je, že mezi dva rámečky můžete umístit 4 maxikarty. První na dno krabičky obrazem nahoru a překrýt rámečkem. Druhou obrazem dolů na rámeček, třetí obrazem nahoru položit na druhou a překrýt rámečkem a čtvrtou obrazem dolů na rámeček, atd.


Rozměr krabičky je 10,5 x 15,5 cm (blízký formátu pohlednic), výšky mám různé. Rámečky jsou z 2 mm silné balsy nebo kartonu. Šířky proužku jsou 4 mm. Vše je lepené disperzním lepidlem.


Po přepravě domů a patřičném potěšení se s novými CM, nechávám razítka ještě doschnout ve stojánku z prkénka a špejlí, s rozestupem cca 1 cm (viz foto výše). Martin Hlavatý 

Zaujal Vás "recept" Martina, Jak sobě nerozmazati razítko? Máte i Vy jakékoliv své vychytávky, zkušenosti, zážitky nebo postřehy z oblasti maximafilatelie a tvorby maxikaret, se kterými byste se chtěli podělit? Tak napište nebo zanechte svůj komentář!
PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...