pondělí 31. prosince 2012

Poslední letošní Turista je z Prahy...

...a nevznikl náhodou. V rámci svátečních dní jsem s rodinou navštívil Kupkovu výstavu Cesta k Amorfě (od 30.11. 2012 do 3.3.2013). Jak jsem se již krátce zmiňoval ve starším příspěvku, výstavu pořádá Národní galerie v Praze - Sbírka moderního a současného umění, ve spolupráci s Museem Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových, v prostorách nově otevřeného Salmovského paláce (zvaného také malý Schwarzenberský palác) na pražském Hradčanském náměstí.

turistická maxikarta k návštěvě výstavy
na pražských Hradčanech

Výstava je připravena jako připomínka stého výročí otevření Podzimního salonu v roce 1912 v Paříži. Zde Kupka poprvé představil své dva abstraktní obrazy Amorfa. Dvoubarevná fuga a Teplá chromatika. Tento rok se také považuje za zrod abstraktního malířství. V úvodu výstavy se mohou návštěvníci seznámit s novou kolekcí Kupkových prací ze sbírky Musea Kampa. Expozici též doplňuje prezentace tzv. Waldesova archivu, který v roce 2012 NG získala za podpory Ministerstva kultury ČR. Unikátní materiál ukazuje vztah mecenáše Jindřicha Waldese a umělců, které podporoval. Samotná výstava představuje cestu Františka Kupky k nefigurativní malbě a prezentuje díla, které Kupka vystavoval na pařížských Salonech od roku 1899 do 1913. K výstavě je připravena celá řada doprovodných programů a přehledný katalog. Více informací o výstavě získáte na odkazu Cesta k Amorfě. Zde se dozvíte vše potřebné k výstavě a můžete si i celou expozici prohlédnout. Byť je webová prezentace výstavy pěkně přehledně vytvořena, nenahradí pocity a zážitky, které při návštěvě této unikátní výstavy prožijete. Pokud s návštěvou stále váháte, podívejte se na videa České televize, připravená k výstavě, na odkazu zde.

cartes maximum
známka Pofis 747, 748 Umělecká díla na známkách-
František Kupka: Radosti života, 1901-1902
denní razítko s Pražským hradem, Praha 012, 12.12.2012

Na výstavě nechybí ani obraz Radosti života (1901-1902), který nedávno vyšel v aršíkové úpravě na poštovních známkách, viz odkaz Umělecká díla na známkách: František Kupka (1871-1957). Přibližné místo konání výstavy, s magickým datem 12.12.2012, zachytil Josef Fronc, který s denním razítkem pošty Praha 012 - Hrad vytvořil další variantu maxikaret (na obrázku výše).
PK 
zdroj: NG Praha www.ngprague.cz
Cesta k Amorfě www.cestakamorfe.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...