pátek 9. listopadu 2012

Kamil Lhoták-Dívka s dlouhými vlasy


Ve středu 7. listopadu vyšly poslední emise letošního roku. Jednalo se o známky z emise Umělecká díla na známkách, Vánoce, tentokrát v úpravě v tiskovém listě s kupony pro přítisky a navazující 5. sešitkové vydání slavných komiksových postaviček ze Čtyřlístku s podtitulem Čtyřlístek ve službách krále. O tom ale až v některém z příštích příspěvků.


Jedinou z emisí, Lhotákovu Dívku s dlouhými vlasy, slavnostně pokřtili v den vydání ve Východočeské galerii v Pardubicích. Křest připravilo vedení galerie ve spolupráci s tamním Klubem filatelistů a Českou poštou, s.p. Na samotném křtu se také podílela ředitelka Východočeské galerie v Pardubicích, paní Hana Řeháková. Ta návštěvníkům poodhalila historii obrazu, který měl pro autora osobní význam. Dívku, která je vyobrazena na plátně, Kamil Lhoták velmi dobře znal. Při pohledu na obraz nic nenasvědčuje faktu, že dívka pocházela z chudých poměrů a jejím handicapem byla jednorukost, kterou autor mistrně skryl za její dlouhé vlasy.
U příležitosti inaugurace byla v prostorách galerie instalována příležitostná přepážka, která používala k orážení filatelistických materiálů denní razítko pošty Pardubice 2. K zakoupení byla, jak jsem již zmínil ve starším příspěvku, pohlednice reprodukující obraz, vydaná galerií. Akce jsem se, byť jenom na skok, zúčastnil já i kolega Josef Fronc.


Vydání pohlednic umožnilo tvorbu maxikaret s razítkem dne vydání v místě, kde obraz visí. Další možnost pro jejich vytvoření s příležitostným razítkem se nabízí 1. prosince v pražském Poštovním muzeu, kde se bude konat výstava Kamil Lhoták - Na kole, na motorce, ve vzduchu.

carte maximum
známka Pofis 764 Umělecká díla na známkách-Kamil Lhoták
denní razítko, Pardubice 2, 7.11.2012

PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...