středa 31. října 2012

Francouzská maximafilatelie

Nějaký čas sleduji emisní činnost jiných zemí Evropy i světa. Velmi mne zaujala známková tvorba Francouzské pošty (La Poste) a aktivita tamních sběratelů při tvorbě maxikaret. Na začátek musím zmínit, že na rozdíl od nás, to mají ve Francii nepoměrně lehčí. Na své filatelistické materiály mohou použít razítka dne vydání, které bývají tématicky často v úzké spojitosti se známkou. Ať už potom s tímto razítkem vznikne celistvost nebo maxikarta, výsledný efekt je zaručený. Níže vybírám několik maxikaret letošního roku, které považuji za pěkné a nyní bych je rád představil ...

Musée d´Orsay

Dne 16. června 2012 vydala Francouzská pošta známku s motivem slavného pařížského Musea Orsay. Známka vyšla v rámci konání filatelistické výstavy Salon du Timbre 2012. Na kuponu připojeném ke známce jsou velké nádražní hodiny (umístěné v hlavní části budovy) a text 85. kongres FFAP (Francouzská federace filatelistických asociací), který se konal během výstavy. Hodiny jsou i motivem razítka dne vydání, použitém na maxikartě výše. Muzeum Orsay leží na levém břehu řeky Seiny a nachází se v budově bývalého nádraží d´Orsay, otevřeného při příležitosti Světové výstavy roku 1900. Nádraží zde fungovalo téměř 40 let. V 70. letech vznikla myšlenka přeměnit nádraží na muzeum, které bylo slavnostně otevřeno v roce 1986. V jeho sbírkách je umění přelomu 19. a 20. století s jedinečnou sbírkou impresionistů. Jsou zde obrazy od Vincenta van Gogha, Clauda Moneta, Edouarda Maneta, Edgara Degase, Toulouse-Lautreca, Renoira, Gaugina, Cézanna, Couberta, ..., ale i sochy a ukázky užitého umění.

Musée d´Orsay

Druhá maxikarta je s automatovou známkou LISA, která byla v prodeji během konání výstavy Salon du Timbre 2012. Známka zobrazuje Museum Orsay v popředí se sochou "Cheval a la herse" (kůň s bránami, míněno zemědělské náčiní) od Pierra - Louise Rouillarda. Text známky zmiňuje konání 85. kongresu FFAP. Na maxikartě je použito příležitostné razítko vydané k automatové známce.

Soldats de plomb - Tambour

Další emise je věnována vojáčkům jako sběratelskému zájmu. Na připomínku tohoto "koníčku" vydala v červnu letošního roku Francouzská pošta aršík se šesti známkami znázorňujícími 6 různých vojáčků:

Soldats de plomb - Vercignétorix

Vercingétorixe na koni  (1. století př.n.l.), křižáka (12. století), pěšáka (16. století), bubeníka (18. století), vojáka veterána Napoleonovy staré gardy (První francouzská Říše) a pěšáka (1. světová válka). Tyto trojrozměrné figurky byly vyráběny ve Francii a oblibu si získaly díky vojenské slávě císaře Napoleona. Byly pevné, odlité s příměsí olova a antimonu a vysoké přibližně 5 cm. Na maxikartě je použito razítko dne vydání. V současnosti je rozsáhlá sbírka historických figurek, čítající téměř 150 tisíc kusů z období pol. 18. až pol 19. století, umístěna v  Musée de l'Armée (Vojenské muzeum) v pařížské Invalidovně.

Soldats de plomb - Croisé

Jako společná emise Francie a Vatikánu byla v květnu 2012 vydaná známka k 600. výročí od narození Jany z Arku. Známka vyobrazuje Janu z Arku v brnění s praporem v ruce. Předlohou známky se stal obraz od neznámého autora, který je umístěn ve sbírkách Historického muzea v Paříži.  Johanka z Arku, přezdívaná Panna orléanská (La Pucelle d'Orléans) byla významnou historickou osobností v dějinách Francie, představitelkou vlasteneckého hnutí vyvolaného drancováním Angličanů po obnovení stoleté války. V únoru 1429 se dostavila k francouzskému královskému dvoru s cílem porazit Angličany.


Jeanne d´Arc

V květnu 1429 se s vojenským oddílem účastnila odražení Angličanů u Orléansu a dobytí dalších území; v důsledku těchto úspěchů a celkového obratu ve válce byl Karel VII. v Remeši korunován. Zradou šlechty, snažící se zabránit centralizaci francouzského státu, byla v roce 1430 zajata u Compiegne, vydána Angličanům a církevním soudem v Rouenu odsouzena k trestu smrti upálením. V roce 1456 byla rehabilitována katolickou církví, roku 1909 blahořečena papežem Piem X. a roku 1920 prohlášena za svatou papežem Benediktem XV.  Na razítku dne vydání, s domicilem Vaucouleurs, kde světice našla útočiště před setkáním s budoucím králem Karlem VII., je vyobrazena na koni.
PK

1 komentář:

  1. Pavle, klobouk dolů, moc pěkný příspěvek s výkladem. Jen bych rád věděl, kdo vydal tu první CM se známkou a kuponem? Pravidla FIP zakazují používat na CM kupony. Musím to znovu zjistit, i tak by byla CM se známkou bez kuponu velmi vydařená, chápu, že motiv razítka s motivem na kuponu je totožný, ale to není (alespoň nebylo) žádoucí. Jakmile obdržím z FIPu odpověď, napíšu o tom do Maxima.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...