středa 5. září 2012

Krása orchidejí

Dne 5. září 2012 vydalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR příležitostný poštovní aršík  Pěstitelství - krása orchidejí se čtyřmi známkami a čtyřmi kupóny. Na jednotlivých známkách je zobrazeno 8 druhů orchidejí. Ty jsou doplněny dalšími 10 různými druhy, umístěnými na kupónech a volné ploše aršíku. Na aršíku je vpravo dole umístěn znak České orchidejářské společnosti, která v roce 2011 oslavila 125. výročí od založení. Ta také dala k dispozici své orchideje, podle nichž je aršík namalován. Autory emise jsou výtvarníci Libuše a Jaromír Knotkovi. Rytecky s nimi spolupracoval Martin Srb.


Mezi nejznámější sběratele orchidejí své doby patřil český cestovatel a botanik Benedikt Roezl (1824-1885). Při cestách napříč americkým kontinentem objevil na 800 druhů kvetoucích rostlin a stromů. Řada dalších rostlin nese jeho jméno. Zemřel v Praze v roce 1885. Na Karlově náměstí stojí jeho pomník (sochař Augustin Zoula) s nápisem " Benediktu Roezlovi, slavnému botaniku a cestovateli, věnují jeho ctitelé". Pokračovateli jeho práce byli Eduard a František Klabochovi, ale i známí cestovatelé Enrique Stanko Vráz a Alberto Vojtěch Frič, k jehož 130. výročí od narození dnes vychází příležitostná poštovní známka. Ta byla vytvořena podle fotografie A.V. Friče hledícího na orchidej (více v dalším příspěvku).


Dne 6. září 2012 pak k emisi Pěstitelství - Krása orchidejí vyjde soubor čtyř cartes maximum s označením CM85 - CM88.








Vydavatelem je Česká pošta, s.p. - odbor PostFila. Náklad cartes maximum je 2900 a 1000 kusů pohlednic bez známky. U příležitosti vydání aršíku se bude dne 6. září 2012 na veletrhu Sběratel používat příležitostné poštovní razítko Praha 9 (kolibřík a květina).



PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...