úterý 25. září 2012

Josef Liesler - 100. výročí narození

K příležitosti stého výročí narození malíře Josefa Lieslera letos proběhlo několik událostí. Na začátku roku byla vydána poštovní známka. V emisi Tradice známkové tvorby po letech první s podobou autora (poslední obdobná vyšla v roce 1992 - v emisi Den československé poštovní známky, Jindra Schmidt).


Ve stejný den byla vydána sada uměleckých fotopohlednic Tomáše Vosolsobě (vydalo Poštovní muzeum). Jedna z nich vyobrazuje Josefa Lieslera ve svém ateliéru. Sběratelé analogických pohlednic tak měli možnost vytvořil maxikartu. První využili v den vydání známky s razítkem "Známková tvorba" pošty Praha 1. Další vhodné varianty následovaly při výstavě Tomáše Vosolsobě a uvedení knihy Oldřicha Kulhánka - Známková tvorba. Oldřich Kulhánek je autorem předlohy poštovní známky a v razítku je tužka a rydlo. Zatím poslední, řekl bych, zásadní událost proběhla v polovině září přímo v Kadani.


V sobotu 15. září 2012 byla v místní galerii otevřena výstava Tři generace Lieslerů, která představuje vybranou výtvarnou tvorbu Josefa Lieslera, jeho syna Lukáše a vnuka Matouše. Součástí výstavy jsou i tři filatelistické exponáty Františka Veselého o známkové tvorbě malíře Josefa Lieslera a rytců Martina Srba a Jaroslava Tvrdoně. Na domě, kde umělec prožil své mládí, byla slavnostně odhalena pamětní deska. Akci pořádaly Královské město Kadaň, Kulturní zařízení Kadaň, Společnost sběratelů celin s neoficiálním přítiskem a Klub filatelistů Josefa Lieslera Kadaň. V den vernisáže výstavy byla v prostorách Infocentra a galerie zřízena příležitostná přepážka, která používala příležitostné poštovní razítko "100. výročí narození, Josef Liesler, 19.9.2012, Kadaň 1". Autorem razítka a jedním z lídrů filatelistického dění v Kadani, je František Veselý (mj. autor návrhu denního razítka s erbem města - v provozu od 6.5.2011 na poště Kadaň 2). Ale zpět k sobotním událostem. Slavnostní vernisáže se zúčastnil Josef Fronc a vytvořil maxikartu v den zahájení výstavy s datem 15. září.

analogická pohlednice (carte maximum)
známka Pofis 708 Tradice české známkové tvorby-Josef Liesler
příležitostné poštovní razítko 100. výročí narození, ..., Kadaň 1, 15.9.2012

Další varianty vznikly 19. září, přímo v den Lieslerových stých narozenin, protože pošta Kadaň 1 používala razítko ve dvou dnech, 15. a 19. září. Níže přináším variantu s denním razítkem s erbem pošty Kadaň 2, kterou najdete nedaleko Mírového náměstí.

analogická pohlednice (carte maximum)
známka Pofis 708 Tradice české známkové tvorby-Josef Liesler
denní razítko s erbem, Kadaň 2, 19.9.2012 

Josef Liesler, významný český malíř, grafik a ilustrátor se narodil 19. září 1912 ve Vidolicích u Kadaně. Ve 30. letech absolvoval ČVUT - fakultu architektury a pozemního stavitelství, obor kresba (prof. Cyril Bouda, Oldřich Blažíček). V letech 1938-1941 působil jako člen výtvarné skupiny Sedm v říjnu, v letech 1942-1948 byl členem SVU Mánes, roku 1945 se stal členem SČUG Hollar. Byl čestným členem florentské Akademie, členem Královské belgické akademie a nositelem světových i našich cen a uznání v oboru umělecké poštovní známky. Navrhl více než sto poštovních známek. Za jednu z nich (emise Mezinárodní hydrologická dekáda) získal v roce 1975 cenu UNESCO pro nejkrásnější známku světa. V roce 2003 mu prezident Václav Klaus udělil Medaili Za zásluhy.
Josef Liesler měl svůj vlastní a osobitý malířský styl. Svá nejsilnější díla vytvořil na konci druhé světové války. V celém jeho díle je patrná výrazná inspirace surrealismem. On sám své dílo označoval jako „fantaskní realitu“. Spojoval v něm fantastické představy se vzpomínkami, současnou situaci s historickou pamětí. Zemřel ve věku 92 let.


analogická pohlednice (carte maximum)
známka Pofis 715 Regionální motiv...(turista)
denní razítko s erbem, Kadaň 2, 19.9.2012

Výlet do Kadaně doporučuji spojit s návštěvou výstavy. Ta potrvá do 1. října. Infocentrum a Galerii Josefa Lieslera najdete na Mírovém náměstí v přízemí místní radnice (poznáte jí podle dominantní gotické věže (viz také v kašetu razítka výše).
PK
zajímavý odkaz: Na plovárně s Josefem Lieslerem (doporučuji!)

zdroj: wikipedia.org

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...