středa 19. září 2012

90. výročí narození Emila Zátopka

Před deseti lety vyšla poštovní známka zobrazující vynikajícího českého sportovce Emila Zátopka před cílem maratonu na OH v Helsinkách v roce 1952. Startovní číslo 903 měl i v dalších vítězných závodech těchto her - běhu na pět a deset kilometrů. Od trojnásobného vítězného tažení uplynulo letos v červenci 60 let. O tomto výročí a maxikartě jsem již informoval ve starším příspěvku "Emil Zátopek - Helsinki 1952". Poštovní známka z roku 2002 (emise 11. září) byla vydána k jeho nedožitým osmdesátinám. Autorem výtvarného návrhu známky je Zdeněk Netopil, který se tradičně věnuje známkám se sportovní tématikou. Rytinu provedl Miloš Ondráček.


Emil Zátopek se narodil 19. září 1922 v Kopřivnici a zemřel 21. listopadu 2000 v Praze ve věku 78 let. Patří mezi nejvýznačnější osobnosti naší i světové atletiky všech dob. Během své sportovní kariéry získal čtyři zlaté olympijské medaile, třikrát byl mistrem Evropy, vytvořil osmnáct světových rekordů a byl mnohonásobným mistrem Československa v běhu na dlouhých tratích. Třikrát byl vyhlášen nejlepším sportovcem světa a v roce 1975 získal mezinárodní Cenu Pierra de Coubertina za fair play. V roce 1997 byl vyhlášen nejlepším českým sportovcem 20. století.


V sobotu 15. září proběhly v Kopřivnici oslavy 90. výročí narození Emila Zátopka. Zároveň se zde uskutečnil 10. ročník Běhu rodným krajem Emila Zátopka. Startovalo se od budovy Technického muzea v Kopřivnici. Trasa vedla přes obce Štramberk-Ženklava-Veřovice-sedlo nad pramenem Jičínky-Rožnov pod Radhoštěm. Závod končil ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Délka tratě byla 22,3 kilometrů. V den oslav bylo k dispozici příležitostné poštovní razítko Emil Zátopek, 19.9.1922, Kopřivnice, příležitostná R nálepka a nálepka Apost. Dosud jsem nezaznamenal, zda vznikla maxikarta k 80. výročí. Tehdy byly k dispozici aktuálně vydané známky i příležitostné razítko, které se používalo od 19. do 21. září 2002 v Kopřivnici. Existuje? K 90. výročí narození alespoň vznikly dvě upomínkové varianty pohlednic se známkou z roku 2002. O tu se tentokrát postaral Zbyšek Veselý. Díky.


Na závěr byl chtěl připomenou další významné výročí - 90. narozeniny paní Dany Zátopkové. U příležitosti tohoto jubilea se bude ve dnech 19. až 21. září používat příležitostné poštovní razítko Dana Zátopková, 19.9.2012, Praha 1.


Dana Zátopková, manželka Emila Zátopka, se narodila ve Fryštáku u Karviné ve stejný den, měsíc a rok jako její manžel. Podobně jako on, byla i Dana vynikající českou atletkou. K jeho třem zlatým medailím z OH v Helsinkách přidala hodem oštěpem, v délce 50,47 metrů, čtvrtou zlatou medaili. Je mnohonásobnou držitelkou titulu mistryně republiky, mistryní Evropy z let 1954 a 1958. V roce 1958 vytvořila světový rekord (55,73 m). Po ukončení sportovní kariéry se věnovala trenérské činnosti. Dodnes se aktivně účastní českého olympijského hnutí. Paní Daně do dalších let přeji hodně zdraví a spokojenosti.

Dana a Emil Zátopkovi, zdroj: denik.cz
zdroj: ctu.cz
wikipedia.org
 PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...