pondělí 7. května 2012

Žehnání novým zvonům

Poslední dubnový den letošního roku patřil slavnostnímu požehnání třem novým zvonům a všem zvoníkům, které se odehrálo v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Tři menší zvony, které byly zabrány a roztaveny pro potřeby 1. světové války, doplní čtveřici velkých zvonů se jmény Václav, Jan Křtitel, Josef a Zikmund, který je největší. Poprvé se rozezní dne 12. května, v den 450. výročí obnovení arcibiskupství.


katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě
zdroj: wikipedia.org, foto: Flickr upload bot

Tři nové zvony svatý Dominik, Marie a Ježíš vznikly ve zvonařské dílně v Brodku u Přerova a jejich autorkou je Leticie Vránová-Dytrychová. Patrony tří nových zvonů jsou předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, manželka prezidenta Livia Klausová a rektor ČVUT Václav Havlíček.

tři nové zvony svatý Dominik, Marie a Ježíš, zdroj: ČT24

Pro tuto příležitost připravila Česká pošta, s.p. příležitostné poštovní razítko Žehnání novým zvonům, které se používalo dne 30. dubna 2012 na poště Praha 012-Hrad.


Příležitostné poštovní razítko
Žehnání novým zvonům, Praha 012-Hrad
autor návrhu: Miloslav Bláha

Motiv razítka vychází z originální předlohy obrazu Zvěstování Panny Marie od německého malíře Albrechta Dürera. Tato reliéfní výzdoba byla použita na zvonu Zikmund.


reliéf Zvěstování Panny Marie na zvonu Zikmund
zdroj: wikipedia.org, foto: Jklamo

K příležitosti žehnání novým zvonům vznikla analogická pohlednice se známkou Pražský hrad v umění poštovní známky s použitím pohlednice panoramatu Hradčan a dominanty katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha.

analogická pohlednice (carte maximum)
známka: Pofis 631 - Pražský hrad v umění poštovní známky
příležitostné poštovní razítko Žehnání novým zvonům, Praha 012-Hrad
vytvořil: Pavel Kancnýř

Varianta se známkou zvonu v Dobrši a pohlednice zvonu v Dobrši je pěkným suvenýrem, který vychází z analogie motivu reliéfu od A. Dürera.

známka: Pofis 445 - Zvon v Dobrši
příležitostné poštovní razítko
Žehnání novým zvonům, Praha 012-Hrad
vytvořil: Josef Fronc
PK
zdroj: Česká pošta, s.p.-filatelie, www.cpost.cz/cz/filatelie
Česká televize, ČT 24 - www.ceskatelevize.cz/ct24/
Pražskýdeník.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...