úterý 8. května 2012

Věra Čáslavská

Dne 2.5.2012 proběhlo v souvislosti s vydáním nových poštovních známek a dopisnice v Praze několik akcí.
Krátce po půl třetí odpoledne zavítala na Hlavní poštu v Jindřišské paní Věra Čáslavská, aby se zúčastnila slavnostního uvedení příležitostné poštovní dopisnice Světová gymnastika - Věra Čáslavská, kterou vydalo Ministerstvo průmyslu a obchodu u příležitosti jejích sedmdesátých narozenin. Autorem výtvarného návrhu dopisnice a poštovní známky je ak. malíř a grafik Oldřich Kulhánek. Pro známku v odlišné barevnosti je použita známka z roku 1965 vydaná k trojnásobnému vítězství Věry Čáslavské na XVIII. Olympijských hrách 1964 v Tokiu. U příležitosti vydání dopisnice se používalo příležitostné poštovní razítko s prolínajícími se písmeny, které tvoří iniciály jména gymnastky.


příležitostné poštovní razítko
Věra Čáslavská, Praha 1
autor návrhu: Oldřich Kulhánek

příležitostná poštovní dopisnice Světová gymnastika - Věra Čáslavská
příležitostné poštovní razítko Věra Čáslavská, 2.5.2012, Praha 1

Věra Čáslavská, bývalá česká sportovní gymnastka, mnohonásobná československá olympijská vítězka, zahájila kariéru v 16 letech na Mistrovství světa ve sportovní gymnastice v Moskvě. V roce 1968 podepsala petici Dva tisíce slov. V roce 1971 byla vyloučena z řad členů ČSTV. Po roce 1989 se stala poradkyní československého prezidenta Václava Havla pro sociální oblast a sport. V letech 1990-1996 působila jako předsedkyně ČOV. V letech 1995-2001 byla českou zástupkyní v Mezinárodním olympijském výboru. 

Věra Čáslavská

Je jednou ze dvou gymnastek, kterým se podařilo získat zlaté medaile ve víceboji na dvou po sobě jdoucích olympijských hrách. Přes čtyřicet let drží mezi gymnasty rekord v absolutním počtu individuálních zlatých olympijských medailí. Pro dotvoření obrazu této významné osobnosti doporučuji přečíst si knihu spisovatele Pavla Kosatíka - Věra Čáslavská: Život na Olympu a zhlédnout film režisérky Olgy Sommerové - Věra 68.

Věra Čáslavská den před svými
sedmdesátými narozeninami

Návštěvníci 18. minivýstavky na Hlavní poště si mohli prohlédnout dary, které Věra Čáslavská získala na olympiádě v Japonsku - Samurajský meč, Řád Zlatého slunce, který obdržela od japonského císaře a její významné olympijské medaile.









A analogická pohlednice? Napadá mne pouze jediná varianta, a to právě ta ke známce z roku 1965 - Čs. olympijská vítězství - TOKIO 1964 k trojnásobnému vítězství Věry Čáslavské na Olympiádě v Tokiu 1964. V maximafilatelisticky tvůrčím období šedesátých let by mne nepřekvapilo, že existuje... 
PK
zdroj: Český telekomunikační úřad, www.ctu.cz
Wikipedia, www.wikipedia.org
Česká pošta, s.p., www.cpost.cz/filatelie/
OSOBNOSTI.CZ, zivotopis.osobnosti.cz

foto: Pavel Kancnýř

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...