pátek 6. dubna 2012

Johann Gregor Mendel


Ve středu 4. dubna se v Praze na Hlavní poště uskutečnila již 16. minivýstavka, tentokrát ke známce Osobnosti - Johann Gregor Mendel


Všichni přítomní si opět měli možnost prohlédnout výtvarné návrhy, rytecké rozkresby a podklady pro tisk příležitostné známky, FDC a razítka FDC. Autorem výtvarného návrhu je Karel Šafář. Na známce s ním spolupracoval rytec Bohumil Šneider. 


Letos si 20. července připomeneme 190. výročí Mendelova narození. V rámci těchto oslav proběhne během roku celá řada aktivit. Jedná se i o křtu známky v rodném domě ve Vražném. Bližší informace k osobnosti J.G. Mendela najdete na Mendel190, Mendel-rodný důmobec Vražné a Mendelovo muzeum.
K výročí narození plánuje sekce sběratelů analogických pohlednic vytvořit analogickou pohlednici s razítkem pošty ve Vražném. 
Ke dni vydání a minivýstavky známky vznikla varianta s poštovním razítkem "Známková tvorba, Praha 1".




V historii spojené s naší republikou se nejedná o známku první. V roce 1965 (10. 7.) byla vydána známka Pofis 1463 Kulturní výročí a události - Johann Gregor Mendel. Na analogické pohlednici je použita v souvislosti s příležitostným poštovním razítkem k Mendelovu symposiu v Brně, které se konalo ve dnech 4.-7.8.1965 v Brně a 9.-11.8.1965 v Praze.

známka Pofis 1463 - Johann Gregor Mendel
razítko 7.8.1965 - Mendel memorial symposium
PK

1 komentář:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...