pátek 23. března 2012

Výročí Svaté Anežky České

Nedávno jsem během "brouzdání" na internetu narazil na zajímavé stránky, připomínající významná výročí letošního roku.  Vybírám jedno z nich, a to 730. výročí od úmrtí Svaté Anežky České.  V loňském roce jsme si připomněli 800.výročí od jejího narození. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR u této příležitosti vydalo 20.1.2011 poštovní známku Sv. Anežka Česká (1211-1282).



V lednu 2011 vznikly analogické pohlednice k výročí narození a dni vydání známky. Podkladem byla pohlednice, která zobrazuje Svatou Anežku Českou ošetřující nemocného.


Sv. Anežka Česká ošetřuje nemocného
Mistr Křižovnického oltáře, Praha, 1482 (?), NG v Praze

Když jsem v prosinci loňského roku navštívil níže zmiňovanou výstavu, překvapil mne popisek k obrazu, kde stálo, že jde o Sv. Hedviku. Nevím, kde se stala chyba, zda v popisu pohlednice nebo v popisu samotného obrazu? Více by nám zřejmě řekl přímo kurátor výstavy...


Rok Sv. Anežky České vyvrcholil 25. listopadu 2011 výstavou Svatá Anežka Česká-princezna a řeholnice v Anežském klášteře v Praze, která 25. března 2012 končí. U příležitosti 730. výročí úmrtí, které se vztahuje k 2. březnu 2012, vznikly analogické pohlednice zobrazující Sv. Anežku  Českou hned v několika podobách.


Sv. Anežka předává velmistrovi řádu model kostela
Mistr křižovnického oltáře, Praha, 1482 (?), NG v Praze


Sv. Anežka Česká odkládá královský šat
Alberto de Rohden/ Ludvík Seitz, Řím, 1881
Chrám Matky Boží před Týnem, Praha


Sv. Anežka ošetřuje nemocného
Emanuel Dítě, 1895
Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou

PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...