středa 28. března 2012

Příležitostné razítko Znojmo

Když jsem včera poštou obdržel otisky příležitostného razítka k 90. výročí organizované filatelie ve Znojmě (v používání ve dnech 26.-30.3.2012 na poště Znojmo 1), vzpomněl jsem si, že jsem jeho obdobu  nedávno zahlédl ve své sbírce analogických pohlednic.



Ve skutečnosti se jednalo o příležitostné razítko z Okresní výstavy poštovních známek z roku 1964, které tak posloužilo jako předloha k tomu současnému. Shoda v razítkách je ve vyobrazení Rotundy svaté KateřinyRozdíl je v textu a ve velikosti průměru razítek.  Razítko z roku 1964 je menší než to současné. 

analogická pohlednice - Daněk skvrnitý (1963)

Analogická pohlednice vznikla ze známky Pofis 1351 Zvířena - Daněk skvrnitý, vydané 14.12.1963.
PK

1 komentář:

  1. Vždy, když objevím nějakou pro mne dosud neznámou "analogickou pohlednici", snažím se vžít do situace samotného tvůrce, zda měl tehdy vhodnější volbu pro vlastní tvorbu. Známka s daňkem vyšla koncem roku 1963, podíval jsem se tedy na příležitostná razítka roku 1964. Osobně se domnívám, že použité razítko z výstavy ve Znojmě nebylo zrovna "šťastné" řešení, neboť námět rotundy se k daňkovi moc nehodí. Pokud šlo o příležitostné razítko, nabízela se možnost použití razítka k filatelistické anketě Mladé fronty, nebo razítko k Okresní výstavě poštovních známek v Uherském Hradišti (obě v květnu), jelikož nebyla razítka "zatížena" žádným obrázkem. Ovšem zcela bezchybné by bylo použití razítka pošty Veltrusy, neboť v parku veltruského zámku je od roku 1820 zřízena dančí obora. Nechci ovšem polemizovat o tom, zda se v okolí Znojma nějací daňci v lesích nevyskytovali. Snažím se jen o zamyšlení nad volbou použití razítek při současných snahách nás tvořitelů CM, abychom nedělali zbytečné chyby, které budou mít za následek snížení hodnocení v případě, že takovou CM zařadíme do výstavního exponátu. Josef fronc

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...